Beleef Arabisch Examentraining

Vroeger waren in Nederland ongeveer 50 middelbare scholen die het keuzevak Arabisch als Moderne Vreemde Taal aanboden. Na het afschaffen van de subsidie van OALT ( Onderwijs in eigen taal en cultuur), mochten scholen zelf hun curriculum bepalen. Enkele gymnasia overwogen om het klassiek Arabisch in te voeren naast het klassieke Latijn en het oude Grieks. In tegenstelling tot deze twee laatstgenoemden die eigenlijk dode talen zijn, is het klassiek Arabisch nog altijd een klassieke levende taal. Helaas heeft tot op de dag van vandaag nog geen gymnasia dit besluit genomen.

Het vak Arabisch verloor zijn hoge status aan vooral politieke opvattingen in Nederland. Het vak werd dikwijls in verband gebracht met de islam. Daarnaast zijn veel middelbare scholen bang om bestempeld te worden als ‘zwarte’ school. Sommige scholen bieden het vak Arabisch ter kennismaking aan in het kader van internationalisering, maar het aantal middelbare scholen die het vak aanbieden als een keuzevak naast de andere moderne vreemde talen is nog mager.

Ondanks dat kun je toch eindexamen doen in het vak Arabisch, als je op een middelbare school zit, waar het keuzevak Arabisch niet wordt aangeboden. Via de decaan van jouw school kun je dit aanvragen bij mij. In overleg wordt een plan gemaakt waaraan de leerling werkt. Daarnaast kom ik een aantal keer naar de school toe voor lessen en wordt je begeleid naar het eindexamen Arabisch. Overal in Nederland.

2af0313c-6e84-4964-a5ea-166cafd215a0