Beleef Arabisch biedt diverse cursussen en workshops op het gebied van de Arabische cultuur en geschiedenis. De invloed die de Arabische wereld heeft gehad op het westen is veel groter dan we ons ooit hebben kunnen voorstellen.

Wist u dat:

– het Arabische Bayt al-Hikma, het huis van de wetenschap opgericht in de 8e eeuw in Bagdad, de brug vormt tussen de oude- en nieuwe Westerse filosofie?

– zonder tussenkomst van vertalingen van Arabische denkers het gedachtegoed van oude Grieken als Aristoteles grotendeels verloren zou zijn gegaan?

– u elke dag wel een woordje ‘Arabisch’ spreekt zonder het te beseffen… Als u zegt dat u uw tas pakt, koffie wil, of uw pyjama aandoet bijvoorbeeld?

– er misschien wel een heel ander onderwijssysteem zou zijn geweest zonder de invloed van de Arabieren omdat de universiteiten gebaseerd zijn op Arabische madrassa?

– de Arabieren het numerieke stelsel hebben geïntroduceerd in de Westerse wereld?

Dit is nog maar een tipje van de sluier…

De invloed van de Arabieren op het westen

Geschikt voor beginners

Workshops die ideaal zijn voor mensen die iets meer willen weten van de Arabische cultuur, maar onvoldoende tijd om zich hierin wekelijks te verdiepen.

10 maandelijkse workshops waarin verschillende thema’s uit de Arabische wereld worden belicht.

De thema’s zijn: introductie de Arabische wereld, een mondjevol Arabisch: Arabische woorden in onze taal, Arabische kalligrafie, de Arabische keuken ( kookworkshop), Andalusië: bouwkunst en geometrie, omgangsvormen en onderhandelen in de Arabische wereld, cultuur en geloof: verleden versus heden, Arabische literatuur & filmindustrie, ontstaan van de islam en haar verscheidenheid),

geheimen en ritmes rondom de Arabische dans & muziek.

Maximaal aantal deelnemers: 20.

Duur: 2 uur

Deze workshops kunnen ook in 10 weken achtereenvolgens plaatsvinden.

Alif layla wa laya = 1001 nacht

Geschikt voor kinderen ( indeling in leeftijdscategorie)

In deze lessenserie van 6 workshops leren kinderen spelenderwijze op een creatieve manier wat de invloed van de Arabieren op het westen was. Aan het einde van de lessenserie wordt het geleerde tentoongesteld in een openbare instelling.

6 ‘doe’ workshops van 1,5 uur

Maximaal aantal deelnemers: 15

Duur : 1,5 per workshop

Move my belly

Geschikt voor kinderen ( indeling in leeftijdscategorie 4- 6 jaar, 7- 9 jaar, 10-12 jaar)

Wekelijkse lessen waarin kinderen worden meegenomen in de wereld van Shakira. Beginselen van buikdanspasjes worden uw kind aangeleerd. Uw kind maakt tevens kennis met de Arabische muziekinstrumenten.

Maximaal aantal deelnemers: 8

Duur: 5 x 45 minuten

Is uw nieuwsgierigheid geprikkeld? Wilt u een cursus Arabisch volgen, meer weten over de trainingen, workshops en lezingen, of gewoon van gedachten wisselen? Neem dan contact op met Samira!