Samira Haddad
2006. Vrouw met donkere, volle haardos, Arabisch ogend uiterlijk spreekt blond-bruin gelokte menigte met overtuigingskracht toe. Onderwerp: identiteit. Plaats van handeling: de ledenvergadering van een rechtse politieke partij. Wat is hier gaande? “Ik wil misverstanden wegnemen en wederzijds begrip kweken tussen verschillende bevolkingsgroepen in Nederland” zo verwoordt Samira Haddad de achterliggende gedachte van deze bijeenkomst. “Daarom heb ik een lezing gegeven bij een ledenvergadering van ‘‘Ons Nederland’. In 2005 was ik geïnterviewd door Jeroen Pauw. Ik werd voor een baan geweigerd op een islamitische school omdat ik geen hoofddoek wenste te dragen.
Arabiste met duidelijke visie..
Beleef, dat is Samira Haddad, arabiste en eerstegraads docente Arabisch met meer dan 10 jaar leservaring, uit Amsterdam-Noord én uit het schilderachtige tomatendorp Korba. Als dochter van een Nederlandse en een Tunesiër weet ze als geen ander hoe het is om met twee culturen op te groeien. Ondernemend, met een hoofd vol zinnige ideeën en een duidelijke visie op maatschappelijke vraagstukken, dat is Samira ten voeten uit. Tegelijkertijd is zij kritisch. Want zij is ook de docente die in 2005 weigerde een hoofddoekje te dragen op een islamitische school en daar geen verdere concessies aan deed. Samira’s kennis en enthousiasme beperken zich niet alleen tot lesgeven.
In daden omzetten..
Wat zij in haar hoofd heeft zet zij om in daden. Een Forum oprichten voor Tunesische jongeren die worstelen met hun identiteit, ‘n Dag van de Dialoog organiseren, de sectie Arabisch opzetten voor docenten Arabisch, het Arabisch als keuzevak op volwassenonderwijs en in het MBO invoeren, lessenseries voor kinderen in het basisonderwijs…Samira draait er haar hand niet voor om. Drie jaar heeft ze gewerkt en gestudeerd in Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten, ze spreekt vloeiend Modern Standaard Arabisch, near-native Tunesisch-Arabisch en andere Arabische dialecten. Voor haar cursisten organiseert ze elk jaar een studiereis naar een Arabisch land.
Samensmelting van culturen..
In een wereld waar vaak misverstanden bestaan over de Arabische of islamitische cultuur, weet zij deze twee culturen in zich te integreren tot een organisch geheel en hier haar missie van te maken: de rijkheid en verscheidenheid van deze achtergronden om te zetten in een kennisaanbod voor iedereen. Een duidelijke plus, dit referentiekader van gemengde waarden en normen. Dat ervaart u als u aan een activiteit van Beleef deelneemt. Van ‘Kullu yawm Arabisch intensief’ tot aan een workshop op maat over interculturele communicatie, met taallessen, workshops, trainingen en lezingen op maat brengt Samira de Arabische wereld een stukje dichterbij.